Codziennie przygotowujemy i spożywamy posiłki. Robienie zakupów i gotowanie to umiejętności, które w różnym stopniu powinien posiąść każdy. Dlatego warto nabywać je od najmłodszych lat. Wspólne gotowanie może być bardzo rozwijające dla naszego dziecka. Dlaczego? Przedstawiamy Wam 7 powodów, dla których warto gotować wspólnie z dzieckiem.
Podczas gotowania dziecko poznaje składniki poszczególnych potraw
Może to wydawać się oczywiste, jednak nie każde dziecko wie, skąd na talerzu wziął się sos do spaghetti. Może też być niemałym zaskoczeniem fakt, że składniki niemal każdej zupy są takie same. Gotowanie, to także nauka planowania, ponieważ najpierw trzeba zrobić listę zakupów i pójść do sklepu.
Gotowanie pobudza wszystkie zmysły
Jeśli będziemy gotować coś nietypowego, to nasza pociecha będzie wniebowzięta. Będzie mogła podziwiać kolory egzotycznych przypraw i warzyw. Pozna przy tym nowe smaki i będzie mogła ocenić, który jej odpowiada bardziej lub mniej. Czy istnieje na świecie coś, co bardziej pobudza zmysł węchu niż zapach gotowanych lub pieczonych potraw? Z pewnością nie, a przy tym możemy obserwować i dotykać, jak pod wpływem temperatury zmienia się ich struktura.
Sprawdź, jakie warsztaty są prowadzone w Stramuślandzie
Wspólne gotowanie, jako forma opieki nad dzieckiem
Bardzo często zastanawiamy się, jakie aktywności zaproponować dziecku np. podczas wakacji. Jeśli brakuje nam pomysłów, to idealną opcją jest wspólne wykonywanie obowiązków domowych. Dzieci okazują się być świetnymi pomocnikami w kuchni, a przy tym dobrze się bawią. Dodatkowo możemy mieć pod kontrolą, co robi nasza pociecha bez angażowania osób trzecich
Podczas gotowania budujemy więzi z dzieckiem
Być może najbardziej banalna, ale też najważniejsza korzyść. Wspólne gotowanie daję nam okazję do bycia razem. Możemy się głośno śmiać, wygłupiać i przede wszystkim rozmawiać. I to nieraz na bardzo ważne tematy. Dzięki temu możemy rozwijać naszą relację. Wówczas dziecku łatwiej jest opowiedzieć o jego trudnościach i napotkanych przeszkodach. Podczas wspólnego krojenia cebuli mogą pojawić się łzy szczęścia z powodu dobrze spędzonego czasu.
Zobacz, jak wyglądają warsztaty kulinarne w Stramuślandzie
Gotowanie, to forma edukacji żywieniowej
Czy wiecie, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie? Problemy z otyłością dotycząc już co trzeciego 8-latka i z roku na rok przybywa dzieci w wieku 1-3, które mają nadwagę. Jest to w dużej mierze efekt braku odpowiedniej edukacji żywieniowej. A najprostszą formą edukacji żywieniowej jest nauka gotowania wspólnie z rodzicami. Przykładowo wg. badania “Involvement in Meal Preparation at Home Is Associated With Better Diet Quality Among Canadian Children” dzieci, które codziennie przygotowują posiłek, zjadają dziennie o jedną porcję warzyw i owoców więcej, niż dzieci, które nigdy nie pomagają. Jest zatem bardzo ważne, aby podczas wspólnego gotowania przekazywać dzieciom odpowiednie nawyki żywieniowe.
Wspólna gotowanie, to szybka lekcja matematyki
Ile szklanek wody mieści się w litrowej butelce? A ile gramów mają dwie łyżki mąki? Czy pół litra mleka waży tyle samo, co pół litra soku pomarańczowego? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w kuchni. Dodatkowo dziecko nabędzie umiejętności dzielenia warzyw na pokrojone ćwiartki i ósemki i dowie się dlaczego konkretną potrawę należy trzymać w piekarniku przez 20 minut
Gotowanie i kształtowanie postaw ekologicznych
Nie ulega wątpliwości, że dziecko od najmłodszych lat powinno dowiedzieć się, że nie powinno się marnować jedzenia. Ważne jest także kształtowanie postaw zero waste i edukacja pod kątem zarządzania odpadami, segregacji śmieci i szkodliwości plastikowych opakowań. Podczas wspólnego gotowania możemy wykorzystywać naturalne składniki pochodzące ze sprawdzonych źródeł, co będzie miało wpływ także na nasze zdrowie.
Podsumowanie
Wspólne gotowanie, to szereg korzyści. Od budowania więzi, poprzez naukę matematyki do kształtowania odpowiednich postaw ekologicznych. Warto podkreślić, że Stramuśland, które jest miejscem przyjaznym dzieciom, w ramach swoich zajęciach posiada warsztaty kulinarne w różnych formach. Jest to zarówno gotowanie wytrawnych posiłków, jak i słodkich przekąsek. Przy tworzeniu programu zajęć kierowaliśmy się powyższymi dowodami na korzyści płynące ze wspólnego gotowania. Już w ciągu najbliższych miesięcy letnich, rodzice dzieci, będą mogli skorzystać z propozycji Stramuślandu polegającej na możliwości zostawienia pociechy na całodniową opiekę. Podczas pobytu w naszym ośrodku podopieczni będą mieć zapewnioną profesjonalną opiekę, będą brać udział w wielu zabawach i atrakcjach. Zatem do zobaczenia latem!